Hjälpmedel för bättre hälsa?

Idag är det Stockholm maraton. Jag är inte någon långdistanslöpare och springer aldrig längre än en mil. Om jag någonsin får för mig att springa maran kommer det nog vara ett symptom på en ålderskris, men det är alltså inte uteslutet att det kan hända. Inför Vårruset som är 5 km (lagom för mig) skrev jag ett inlägg med titeln ‘Springa eller gå – vad är bäst?‘. Där nämnde jag hur både löpare och gångare (för att inte tala om cyklister) är mer och mer “kittade”. Nuförtiden verkar folk knappt kunna ta en lugn promenad utan de senaste träningskläderna, neonfärgade löparskor och pulsklocka. I dagens SvD kritiserar chefen för Oslo maraton företag som tjänar pengar på att hålla kurser i löpteknik. Han anser att detta är oetiskt och att löpning bör vara gratis. Företag har helt klart förstått att det finns mycket pengar att tjäna på motionstrenden.

En kollega till mig cyklar till jobbet varje dag och har “rätt” utrustning från topp till tå. Hans åsikt är att det är fantastiskt att alltid ha den senaste och bästa (läs dyraste) utrustningen eftersom det motiverar honom att cykla istället för att använda kollektivtrafik, vilket gör att han får gott om motion. För vissa är utrustningen alltså positivt för motivationen. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg är löpning och gång populära motionsformer eftersom de är gratis och lättillgängliga. Men om alla plötsligt inbillar sig att det inte duger att bara sticka ut och springa eller gå utan att det krävs den senaste utrustning och långvarig teknikträning blir dessa motionsformer plötsligt dyra och svårtillgängliga. På sikt kan nog detta leda till att folk är mindre benägna att motionera, vilket såklart inte är bra för folkhälsan. Som jag skrev så finns det vissa fördelar med att löpa jämfört med att gå och tvärtom men att det alltid är bättre att utöva någon av dessa motionsformer än ingen alls. För att förbättra sin allmänna hälsa är det förmodligen också bättre att motionera i omoderna kläder utan teknisk skolning jämfört med att inte motionera alls.

En annan sak som man kan göra för att markant förbättra sin hälsa är att sluta röka vilket uppmärksammades igår då det var World No Tobacco Day. I början av året publicerade New England Journal of Medicine en studie som visar att rökning i snitt förkortar livslängden med drygt 10 år, men om man slutar före 40 års ålder minskar man risken att dö i förtid med 90 %. Nya studier visar också att chanserna för ett lyckat rökstopp ökar med informationskampanjer samt med hjälp av nikotinersättningsmedel eller annan medicinsk behandling.

Bild: Josiah Mackenzie / Flickr
Bild: Josiah Mackenzie / Flickr

.

Lämna ett svar