#WomenTweetScienceToo

I onsdags publicerade Science Magazine en lista över Twitters 50 främsta ”science stars” – en lista över de forskare som har flest följare på Twitter. Listan inkluderade dessutom dessa vetenskapsstjärnors Kardashian-index. Detta index är döpt efter Kim Kardashian, antagligen eftersom denna kvinna främst är känd för att hon är känd och inte för att hon besitter någon särskilt talang och hon är också en av de personer i världen som har flest följare på sociala medier. Kardashian-index för forskare innebär en jämförelse mellan hur många följare man har på Twitter och hur många vetenskapliga citeringar man har. Sammanfattningsvis kan man säga att en forskare med hög Kardashian-index är mer framgångsrik på sociala medier än vad de är inom forskning.

Högst upp på listan återfinns astrofysikern Neil deGrasse Tyson som har 2,4 miljoner följare och ett Kardashian-index på 11 129. Fysikern Brian Cox finns på andra plats och på tredje plats hittar vi ingen mindre än Richard Dawkins. Bäst placerade svensk var såklart Hans Rosling på åttonde plats. Antal kvinnor på listan var försvinnande få; den högst placerade kvinnan låg på 23:e plats och totalt var endast fyra av forskarna på listan kvinnor. Detta upprörde många och Science Magazine blev kritiserade för sin lista, vilket är ganska orättvist eftersom deras lista bara beskriver hur verkligen ser ut – män har helt enkelt ett större inflytande inom vetenskap. Listan resulterade i alla fall i en twitterstorm och att kvinnliga vetenskapstwittrare uppmärksammades med hashtagen #WomenTweetScienceToo. Jag passade på att marknadsföra mig själv.

Kritiken resulterade också i en lista med 50 kvinnliga ”science stars”. Tyvärr fanns inte jag med på den listan heller, trots min marknadsföring. Men nyheten om Roslings framgångar nådde faktiskt ända till Sverige då DN uppmärksammade Science Magazines lista och även dess brist på kvinnliga twittrare. DN verkade dock tycka att bristen på kvinnor framför allt var konstig eftersom Kim Kardashian är kvinna.

DN-K-Index_crop

 

1 kommentar

Tack för en alltid lika intressant blogg!
Nu vet jag inte om du belyst ämnet men om fu inte har gjort då skulle jag bli glad om du kunde skriva ett inlägg om typ 1-diabetes! / Elin

Lämna ett svar