Vetenskapsnyheter vecka 38

En ny studie publicerad i Nature Communications visar att det finns stor variation i hur mänskliga ansikten ser ut. Studien visade också på stor variation i de gener som påverkar ansiktets utseende. Forskarna föreslår att det evolutionärt funnits sociala fördelar med att ha ett unikt utseende och att variationen förklaras av den evolutionära mekanism som kallas frekvensberoende selektion.

En ny review föreslår att ju bättre vi känner vår partner desto mindre sexuellt upphetsade blir vi av honom/henne. Dessa resultat ger stöd åt teorier som föreslår att evolutionen främjat kortvariga sexuella relationer.

I veckan publicerades också en studie i Nature som visar att sötningsmedlet sackarin inducerar glukosintolerans i möss genom att påverka bakteriefloran i tarmen. Denna studie fick stor medial uppmärksamhet men har redan blivit kritiserad.

Denna vecka var det också dags att utse vinnarna av Ig Nobelpriset. Priset gick bland annat till en studie om vilka parametrar som avgör hur hala bananskal är samt en studie som visade att köttamponger är ett effektivt sätt att få stopp på näsblod.

ignobel[3]

 

Lämna ett svar