Placebosömn?

Alla känner väl någon sån där person som anser att allt i deras liv rasar samman om de inte får tillräckligt med sömn. Sömn är såklart viktigt för att vi ska funka optimalt men en ny studie i visar att sömnens effekt på den kognitiva förmågan till viss del är en placeboeffekt.

Deltagarna i studien fick först skatta hur bra de hade sovit natten innan. Därefter kopplades de till en maskin och fick veta att denna skulle mäta hur mycket REM-sömn de fått föregående natt. Försökspersonerna fick sedan veta att de antingen fått mycket REM-sömn eller lite, men det var egentligen slumpen som avgjorde vad de fick höra då REM-mätaren egentligen var fejk. Försöksdeltagarna fick dessutom en kort lektion i hur REM-sömnen påverkar den kognitiva förmågan varpå de fick utföra två olika typer av kognitiva tester.

Resultaten visade att de som fått veta att de fått mycket REM-sömn presterade bättre på testerna än de som meddelades att de fått lite REM-sömn. Den egenrapporterade sömnkvalitén hade dock ingen påverkan på testresultaten.

Med andra ord kan det vara förödande att haka upp sig på att en natt med utebliven sömn påverkar en negativt. Så stressa inte upp dig om du sover dåligt då och då. Stressen har kanske större negativ effekt än sömnbristen på din prestationsförmåga. Har du inte fått din skönhetssömn inatt? Lugn, så länge du fått din placebosömn så kan du känna dig på topp!

Zemanta Related Posts Thumbnail
Aaron Edwards / Creative Commons

 

Lämna ett svar