The Drugs Don’t Work

I nya larmrapporter uppmärksammas ett stort hot mot mänskligheten: det växande problemet med multi-resistenta bakterier. Vårt vapen mot bakterieinfektioner har varit antibiotika sedan 1928 när Fleming av en slump gjorde denna revolutionerande upptäck. Idag, 85 år senare har människans förväntade livslängd ökat betydligt, mycket tack vare antibiotika. Vi tar för givet att vanliga bakterieinfektioner aldrig är något allvarligt hot mot vår hälsa men det är dags att tänka om. Inga nya typer av antibiotika har framställts sedan 1980-talet och en alltför generös förskrivning har gjort att de antibiotika vi har idag snart är verkningslösa. I vissa länder kan man fortfarande köpa antibiotika över disk och tyvärr finns det en allmän uppfattning om att antibiotika botar allt.

Så till mitt budskap: Antibiotika botar endast bakterier, inte virus. Influensor och vanliga förkylningar orsakas av virus. Den logiska slutledningen blir alltså: antibiotika hjälper inte när du är förkyld eller har influensa!

Detta borde barn få lära sig samtidigt som de lär sig knyta skorna. Basala kunskaper i mikrobiologi är viktiga för människans framtid.

Staphylococcus aureau Magnification 20,000

Bild: S. aureus bacteria escaping destruction by human white blood cells, NIAID/RML

Dagens låttips: The Drugs Don’t Work – The Verve

Lämna ett svar