Otrohet ur ett evolutionärt perspektiv

I DN kunde man igår läsa: Honans otrohet styr familjelivet. Forskare vid Lunds Universitet har publicerat en ny artikel i Plos Biology med titeln ‘Why Do Cuckolded Males Provide Paternal Care?’ vilket ungefär betyder ’Varför tar bedragna hanar hand om ungarna?’. Jag har tidigare lovat att jag ska skriva om otrohet så här kommer i alla fall en introduktion i hur man ser på otrohet ur ett evolutionärt perspektiv.

Hos många arter ökar avkommans överlevnadschanser betydligt om man har två föräldrar. Detta gäller oftast inte för däggdjur men eftersom människor kräver så mycket omsorg även efter amningsperioden är avslutad är det oftast bäst att ha två närvarande föräldrar. Därför är människan relativt monogam.

Syftet med sex är i grund och botten att föröka sig. De allra flesta gånger man har sex är det inte det som motiverar en. På ett undermedvetet plan styrs vårt sexualbeteende ändå av strategier för att föra vidare våra gener.

I DN skriver man: ’Ur ett evolutionärt perspektiv är otrohet lätt att förstå, både för hannar och honor. För hannen eftersom det optimerar spridningen av hans gener och för honan eftersom chansen att bli befruktad ökar med antalet partners.’

Detta stämmer kanske för män men för kvinnor är motivationen bakom otrohet förmodligen mer komplicerad än att bara öka sina chanser att bli gravid. Den man som har ”bäst” gener är kanske inte alltid den som stannar med en partner för att hjälpa till med uppfostringen. Inom evolutionsbiologin ser man därför kvinnlig otrohet delvis som en strategi för att få ”bäst” gener till sin avkomma samtidigt som man har en partner som bidrar med den bästa omsorgen.

Vidare i DNs artikel skriver man att drygt 6 % har en annan biologisk pappa än den man tror är ens pappa, alltså lite högre siffror än vad jag angav i ett tidigare inlägg. Forskarna jämför detta med chacmababianer där motsvarande siffra är 90 % (hur man nu frågar en apa om vem den tror är dess pappa…) och konkluderar att promiskuiteten bland kvinnor är låg, jämfört med andra arter.

Devika_Rani_Himanshu_Rai_Kiss

Bild: Devika Rani kissing Himanshu Rai in Karma (1933) – Himanshu Rai

Dagens låttips: O.P.P. – Naughty by Nature

1 kommentar

Ja evolutionärt går det att hitta förklaringar till otrohet, såg ett naturprogram med david attenborgh här för ett tag sen som visade fåglar där honan var otrogen, hon hade 2 hanar och en höll sig i bakgrunden medans den andra jobbade med att fixa hemmet. Sen dök den upp för att ligga lite då och då. Honan har ju här mer skydd från 2 hanar och får hjälp av en troende pappa. Anledningen djur r monogama är ju såklart att det är effektivare att ta hand om en unge 2 st, hitta mat och skydd effektiviseras såklert.

Detta kommer nog också förändras radikalt om vi får bra p_piller till män, dom här 6% kommer nog rasa markant. Ja för jämställdheten och mäns utsatthet kring att ha kontroll i barnafödandet kommer p-piller för män revolutionera. Jag förstår inte varför nte detta är en större fråga i jämställdhetsarbetet… Bra för båda könen!

Lämna ett svar