Mytnäsa?

Jag och kidsen var på besök hos min mamma i söndags. En mormor som gör sig förtjänt av sin titel bör ha stenkoll på födelsedagar, namnsdagar, bebådelsedagar, vårdagjämningar samt övergångar till sommartid, min mamma är en av dessa. Jag kan knappt skilja en måndag från en fredag så mamma hade en snabbgenomgång:

─ Idag är det vårdagjämning, imorgon är det bebådelsedagen och nästa söndag går vi över till sommartid.

─  Sommartid? Schysst, sa jag, då kanske jag orkar springa om kvällarna.

Då upplyste min mamma mig om att det inte alls var schysst med sommartid utan att omställningen orsakar en mängd hjärtinfarkter. En sympatisk dotter skulle förmodligen tagit till sig denna information men jag sa:

─  Det luktar myt.

Min bror är polis och genom honom har jag fått lära mig uttrycket ”busnäsa” som refererar till det sjätte sinne som en polis med stor erfarenhet utvecklar. Jag inbillar mig att jag har mytnäsa; att jag intuitivt kan känna igen en myt. Jag brukar faktiskt ha rätt men i detta fall var det inte så. Ungefär 30 personer mer än vanligt dör i hjärtinfarkt vid övergången till sommartid men incidensen minskar sedan när vi går tillbaka till vintertid. Förra året skrevs det tydligen mycket om detta i dagspressen, bäst var DNs rubrik: ‘Sommartiden skördar många liv’.

I år sammanfaller påsken och övergången till sommartid så de flesta får en dag extra att vila ut. Kom ihåg att ta det lugnt ett tag framöver. Jag tänker trotsa oddsen och sticka ut och springa. Om jag pumpar N.W.A. i lurarna och låtsas att brorsan jagar mig brukar jag få en extra bra tid :-).

Busnäsa

Dagens springa-fort-låt: 100 Miles and Runnin’ – N.W.A.

Lämna ett svar