Educated fools?

Mitt senaste blogginlägg handlade om hur myter om ebola spridits i Västafrika med hjälp av Twitter och hur detta kan ha oerhört negativa konsekvenser eftersom kunskap är en förutsättning för att vi ska kunna hindra fortsatt smittspridning. Jag utvecklar detta ytterligare i ett gästblogginlägg hos Volante.se. Det kan vara lätt att försöka förklara bort mytbildningen med att många människor i de eboladrabbade regionerna är lågutbildade. Men jag behöver inte göra mer än att logga in på mitt Facebook-konto för att hitta svenska användare av sociala medier som sprider likanande myter om just ebola.

ebolamyter

För att undvika att medicinska myter sprids på sociala medier är det viktigt att adekvat medicinsk information finns tillgänglig på dessa plattformer. Men samtidigt är det viktigt att användare av sociala medier har de kunskaper som behövs för att kunna skilja mellan medicinska myter och korrekt medicinsk information. För att kunna göra detta behöver man lära sig att kritiskt granska information. En annan förutsättning för att kunna genomskåda medicinska myter är att man har grundläggande kunskaper i biologi.

I Sverige klappar vi oss ofta för bröstet och anser oss generellt vara högutbildade, vilket delvis är sant. Samtidigt verkar många svenskar sakna grundläggande kunskaper i hur deras kroppar fungerar, vad som händer när man blir sjuk och hur man kan bota eller förbygga olika typer av sjukdomar. Jag anser att alla människor behöver dessa typer av kunskaper. Dels för ens egen hälsas skull men även för att man ska kunna motverka många av de hot mänskligheten står inför idag som t.ex. antibiotikaresistens och pandemier.

4 kommentarer

Vi bör förstås motverka olika former av mytbildning både i Sverige och internationellt, men samtidigt tror jag det är lätt att överskatta pseduovetenskapliga idéers faktiska genomslagskraft i den svenska befolkningen. Läser man olika nätforum kan man få intrycket att Sverige är fullt av vaccinationsmotståndare, samtidigt som aktuell statistik visar på t.ex. en vaccinationstäckning på 97 procent för MPR-vaccin.

Hej Karl,
Du har rätt i att vaccinationsgraden i Sverige är hög. När det gäller antibiotikaresistens har vi också betydligt mindre problem än i andra delar av världen. Jag tror dock inte att detta beror på att vi i Sverige vet mer om sjukdomar och mikrobiologi än människor i andra delar av världen. Jag tror snarare att detta beror på sjukvårdssystemet och att svenskar generellt har ett stort förtroende för myndighet. Visst kan det vara så att jag överskattars svenskarnas vurmande för pseudovetenskap men jag är faktiskt oroad över hur medicinska myter sprids på sociala medier, särskilt med tanke på hur myndigheter ofta är frånvarande på dessa mötesplatser men också för att jag tycker att alltför många har dålig koll på biologi.
/Emma

Bra inlägg. Som före detta med. studerande blir man glad av att läsa inlägg som syftar till att bekämpa myter och pseudovetenskap och konspirationer. Själv börjar jag nästan ge upp.

I veckan diskuterade vi ebola och risken för luftspridning. Vad tror du?

ebola blir inte luftburet

The American Diabetes Association writes that before it is certainly plausible come forth with any kind 2 diabetes, they generally have prediabetes,air max baratas,which often blood sugar levels that are it is more probable than normal but take heart just do not nevertheless high ample to be diagnosed as diabetes. It has been proven on the basis of the past few research that several long-term damage to the do you experience feeling especially going to be the heart and circulatory unit you purcha

Lämna ett svar