Skruva tillbaka den biologiska klockan?

Kvinnans biologiska klocka innebär ibland att kvinnor tvingas välja mellan att göra karriär och att bilda familj. Men med hjälp av tekniska framsteg finns det idag sätt att bevara och förlänga kvinnors fertilitet. Idag kan man frysa in obefruktade ägg för framtida bruk med så kallad ”vitrifikationsteknik”. Nedfrysning av obefruktade ägg ger inga garantier för framtida graviditeter men det ökar ens chanser att få barn senare i livet, särskilt om man är relativt ung när man fryser in sina ägg. Proceduren är dock kostsam så för att underlätta för kvinnor som vill satsa på karriären och vänta med att skaffa barn erbjuder företag som Facebook och efter årsskiftet även Apple att finansiera äggfrysning för kvinnliga anställda.

Enligt förespråkarna har äggfrysning potential att möjliggöra lika villkor för kvinnor och män på arbetsmarknaden. Problemet är dock att denna typ av förmån kan ses som ett sätt för företag att kontrollera kvinnliga anställdas fertilitet och uppmuntra dem att skjuta på barnafödandet, alternativt offra sina möjligheter att få barn för karriärens skull. Visst är det bra att tekniska framsteg gör det möjligt för kvinnor att vänta med att skaffa familj precis som män länge har kunnat göra. Detta ska dock aldrig göras genom påtryckningar från en arbetsgivare.

Vem vet vad som kommer att hända i framtiden? Kanske kommer nedfrysning av ägg i ung ålder vara lika okontroversiellt som att använda preventivmedel för att undvika oönskade graviditeter? Och kanske kommer detta vara ett viktigt steg mot ett mer jämställt samhälle på samma sätt som p-piller varit en förutsättning för kvinnors självständighet? Utvecklingen går onekligen framåt på vissa plan. Med hjälp av nedfrysning av ägg kan man idag skruva tillbaka den biologiska klockan. Personligen föredrar jag dock att man motverkar orättvisor på arbetsmarknaden genom att främja ett samhälle där både män och kvinnor har goda förutsättningar för att kunna kombinera karriär och familj, oavsett arbetsgivare.

Bild: Sun Ladder / CC
Bild: Sun Ladder / CC

 

Lämna ett svar