Koffein som tillsats i livsmedel

Vilken är den vanligaste psykoaktiva drogen i världen som mer än 90 % av alla vuxna använder dagligen? – Koffein såklart, min DOC (drug of choice). Ni kanske tycker att det är märklig att jag refererar till koffein som en drog, men definitionen av psykoaktiv drog är en substans som påverkar hjärnan och det gör koffein.

Idag skriver BBC News att den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket och Livsmedelsverket FDA (Food and Drug Administration) uppmärksammar hur det blir allt vanligare att koffein används som tillsats i livsmedel. Livsmedelsindustrin har mycket att tjäna på att tillsätta stimulerande och lätt beroendeframkallande substanser till sina produkter och då är koffein perfekt. På Livsmedelsverkets hemsida står det så här om koffein i livsmedel:

”När koffein inte används som aromämne finns det inga gränsvärden för att använda det i livsmedel. Det ska däremot alltid anges i ingrediensförteckningen om koffein ingår, oavsett hur det används. Dessutom måste alla drycker, utom de som är baserade på kaffe eller te, som innehåller mer än 150 milligram per liter märkas med “hög koffeinhalt” följt av koffeinhalten i milligram per 100 milliliter inom parentes.”

Från år 2014 kommer energidrycker med höga koffeinnivåer förses med varningstexter inom hela EU. I Sverige är det idag många handlare som inte låter minderåriga köpa dessa drycker (uppdaterat: det är alltså inte olagligt för minderåriga att köpa drycker med högt koffeininnehåll).

Att omedvetet få i sig koffein kan vara problematiskt och kan leda till sömnlöshet, matsmältningsbesvär och förhöjt blodtryck. Särskilt viktigt är det att barn, gravida och personer med vissa sjukomar inte får i sig alltför mycket koffein.

Hur mycket koffein en person tolererar är inte säkerställt och det verkar finnas stor individuell variation. Det har dokumenterats fall av dödliga överdoser orsakat av “koffeintoxicitet”, även om dessa är mycket sällsynta. Forskare som studerar koffeinets beroendeframkallande egenskaper har funnit att det framkallar abstinensbesvär som trötthet, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, muskelvärk och illamående.

Men koffeinanvändning kan också ha positiva hälsoeffekter. Man har hitta kopplingar mellan kaffekonsumtion och en minskad risk för prostatacancer, bröstcancer och typ 2- diabetes. Akut ger koffein dessutom positiva effekter i form av högre koncentration och produktivitet.

Jag gillar koffein men jag vill ha koll på hur och när jag får i mig det. En psykiatriker som jag jobbar med berättade att bipolära patienter inte ska dricka kaffe efter kl 15 för att undvika sömnsvårigheter då detta kan förvärra deras tillstånd. Jag försöker själv köra stenhårt på denna regel eftersom min sömn påverkas om jag dricker kaffe sent på dagen. Dolda koffeinkällor är således det sista jag behöver; särskilt om jag ska fortsätta att hålla mig på rätt sida av diagnoskoderna.

no-coffee1

Dagens låttips: Bring Me Your Cup – UB40 & Gregory Isaacs

3 kommentarer

Visst är det kokkaffe som minskar diabetesrisken och inte fastställt att det gäller bryggkaffe? Vill minnas nån finsk studie men rätta mig om jag har fel!

Jag har ingen koll på just denna studie. Däremot verkar det inte finnas bevis på att kaffe är direkt det om orsakar de positiva effekter, oavsett kaffetyp. Det kan handla om andra livsstilsfakorer som är kopplade till både kaffekonsumtion och sjukdomsrisk. Jag tror att det till viss del kan handla om att kaffe hämmar aptit och att kaffedrickare förmodligen har lägre BMI än andra och lågt BMI minskar ju risken för typ 2 -diabetes. Vad tror du?

Lämna ett svar