Sola med gott samvete?

Nu är värmen äntligen här och inga är väl så snabba som svenskarna när det gäller att slita av sig kläderna för att steka sig i solen. Att sola ökar risken för hudcancer, men detta verkar inte stoppa folk. Jag är själv en soldyrkare, men jag försöker vara noga med att använda solskydd, särskilt i ansiktet.

En av fördelarna med att sola är att solen behövs för att huden ska kunna bilda D-vitamin. I teorin skulle därför solljus kunna ersättas med D-vitamintillskott. Ny forskning visar att solexponering även påverkar nivåerna av kväveoxid i kroppen vilket leder till att blodtrycket sänks. I förlängningen kan lägre blodtryck leda till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt. Denna effekt är oberoende av D-vitamin så vitamintillskott har således ingen positiv påverkan på blodtrycket.

Forskarna bakom studien säger att nästa steg är att undersöka de relativa riskerna för hudcancer respektive hjärt-kärlsjukdomar hos människor som har fått olika mängder av solljusexponering. Man misstänker att det eventuellt kan vara så att fördelarna med att sola överväger nackdelarna.

Vad härligt det vore för mig och alla andra soldyrkare där ute om man skulle ändra rekommendationerna vad det gäller solning så att man skulle kunna njuta av solen med gott samvete. Fram till dess hoppas jag att alla tar det lugnt med UV-exponeringen. Tyvärr är det ju inte alltid så att forskningen spelar en i händerna, även om det är lätt att man tror på just de studierna som visar resultaten man gillar.

Hudcancer uppmärksammas över hela världen nu på måndag den 13:e som även kallas Melanoma Monday. I Sverige erbjuder då flera hudmottagningar undersökning av bruna prickar utan remiss.

Emma_sol

Dagens låttips: Sunshowers – M.I.A.

2 kommentarer

Solexponeringen. D-vitamintillskott har således inte denna effekt. Ska uppdatera så det blir tydligare. Tack för igår förresten!

Lämna ett svar