Born to Run?

Har du som jag småfnissat över de som glider runt med barfotaskor? Hypen runt barfotalöpning som bland annat idealiseras i den populära boken “Born to run” av Christopher McDougall kan nog vara en bidragande anledning till att barfotaskor har blivit ett allt vanligare fenomen. Barfotaskons anhängare påpekar gärna att människan sprang långt innan skon uppfanns och att barfotalöpningen således är det ”naturliga” sättet att transportera sig.

En ny studie visar att barfotaskon kan öka risken för skador, särskilt vid övergången från ”vanliga” löparskor till barfotaskor. Det är alltså viktigt att man successivt vänjer foten vid denna typ av sko och inte ger sig ut och springer en maraton på en gång.

Jag tycker att det är lite lustigt att man ofta idealiserar förhistoriska människors levnadsätt, det så kallade ”naturliga” levnadssättet. Särskilt med tanke på att stenåldersmänniskans medellivslängd var ca 30 år.

Referens: Foot Bone Marrow Edema after 10-week Transition to Minimalist Running Shoes – Ridge et al., Med Sci Sports Exerc. Feb 2013

IMG_1442

Det här är mina nya löpskor. De kanske inte är bättre än “riktiga” barfotaskor men de är i alla fall snyggare.

 

2 kommentarer

Exakt! Naturligt anses alltid vara = bra! Men t ex cancer och botulinumtoxin är väl också naturligt?

Vi människor är med andra ord inte 100 % rationella. Jag har själv en förkärlek för det “naturliga”. Men barfotalöpning håller jag inte på med… För kallt på marken…

Lämna ett svar