Skillnad på fett och fett

Alla vet att olivolja är nyttigt och att det till och med kan hjälpa de som försöker gå ner i vikt. Om man frågar någon varför möts man kanske av att denne mumlar något om fleromättade fettsyror eller antioxidanter, harklar sig och smiter iväg så fort den kan. En bekant till mig berättade att han en gång hade hört sin kollega beskriva hur chockerad hon blivit när hon upptäckt att olivolja innehöll: Lika många kalorier som vanlig olja!

Nä, hemligheten bakom olivoljans positiva hälsoeffekter ligger definitivt inte i att det är kalorifattigt. En ny studie som jag läste om i New York Times visar att hemligheten delvis kan ligga i olivoljans arom. Studien jämförde olivolja med bland annat rapsolja; en olja som har liknande fettsyrasammansättning som olivolja men som saknar dess arom. Man kunde se att försökspersoner som fick fettfri yoghurt berikad med olivolja upplevde större mättnad och undvek viktuppgång eftersom de minskade sitt totala energiintag. De som fick rapsoljeberikad yoghurt åt som vanligt och gick därför upp i vikt.

I en senare fas av studien jämförde man fettfri yoghurt som antingen var naturell eller berikad med en olivolje-liknande arom (också fettfri). De som fick naturell yoghurt ökade sitt energiintag medan de som åt den aromberikade yoghurten faktiskt gick ner i vikt.

Studien var relativt liten och jag tänker mig att blindningen kan vara problematisk. Med detta menar jag att man i denna typ av studie vill undvika att försökspersonerna vet vad deras yoghurt är berikade med. Det är sannolikt att de som fick olivolja eller olivolje-arom aktivt minskade sitt energiintag eftersom de förstod alternativt trodde att de fick i sig extra olja.

Även om man bör vara lite skeptiskt till resultaten kommer förmodligen den som lyckas framställa en riktigt schysst fettfri ”olivolja” bli rik som ett troll. Bara det finns en antydan till att någonting ger viktnedgång utan att man behöver anstränga sig så finns där pengar att tjäna.

Bild: Denes Feri

Dagens låttips: C.R.E.A.M. – Wu-Tang Clan

Lämna ett svar