TV-spel för bättre syn

Det pratas mycket om skadliga effekter av att spela för mycket TV-spel. Men självklart kan vissa typer av TV-spel också vara något som är positivt för barns utveckling. Innovativa forskare har utvecklat en ny metod för att korrigera en viss typ av synfel genom att ta till vara på barns spelglädje.

Amblyopi kallas även för ”lazy eye” och är ett relativt vanligt synfel som framgångsrikt kan behandlas om det upptäcks i tidig ålder. Idag går behandlingen ut på att det friska ögat täcks med en lapp så att svagare ögat får jobba hårdare. Denna lapp måste barnet bära stora delar av dagen i flera månader.

I en studie som igår publicerades i Current Biology och som bland annat DN skriver om beskrivs en alternativ metod för att behandla amblyopi. Metoden går ut på att patienten spelar TV-spel samtidigt som den använder en viss typ av glasögon som tvingar ögonen att arbeta tillsammans. Studien utfördes på ett litet antal vuxna personer med amblyopi som fick spela old-school-spelet Tetris en timma om dagen iförda dessa glasögon. Efter bara två veckor kunde man se att dessa personer fick förbättrad syn. Nästa steg är att testa om metoden också fungerar på barn.

Jag älskar Tetris men för den yngre generationen som är vana vid lite mer avancerade TV-spel är nog Tetris lite för banalt. Som tur var anser forskarna att vilket TV-spel som helst kan användas och ge lika bra resultat.

Dagens låttips: All Eyez on Me – 2Pac

Lämna ett svar