Älskade thug

Tidigare idag läste jag den beskrivning av bloggen som jag skrev för ett par månader sedan. Där står det att bloggen till viss del tar upp ämnet kriminologi. Ett inlägg hittills har berört våldsbrott men annars har det varit snålt med inlägg om brottslighet eller brottslingar. För att min beskrivning av bloggen inte ska framstå som en smutsig lögn tänkte jag att det var dags för ett inlägg om kriminella eller snarare om kvinnor som älskar kriminella män.

En fokusgrupp bestående av tre lätt berusade kvinnor (varav jag var en av deltagarna) diskuterade i fredags varför man ofta upplever bad boys som attraktiva (alltså inte vi, våra ”tjejkompisar” såklart). Nu snackar vi visserligen inte riktiga gansters, bara lätt tvivelaktiga typer. Vissa kvinnor verkar dock ha en preferens för de allra grövsta brottslingarna.

Det finns faktiskt en sexuell avvikelse som kallas hybristofili som innebär att man blir attraherad av kriminella. Det finns många teorier till varför detta trots allt är ett relativt vanligt fenomen. Vissa psykologer tänker att kvinnor hoppas kunna ”omvända” dessa män eller att kvinnor längtar efter någon som de kan ta hand om. De som föredrar att applicera evolutionära teorier tänker istället att det prehistoriskt har varit fördelaktigt att ha en man som kunnat försvara sin kvinna och sina barn mot inkräktare, även om detta har inneburit att använda våld eller till och med döda någon annan. Det är viktigt också att förstå att kriminella män är en heterogen grupp: vissa kanske har mentala störningar eller andra problem som gör att de inte lyckas anpassa sig till samhällets regler. Men vissa kriminella män kanske är den typen som prehistoriskt var så kallade alfahannar med stor reproduktiv framgång.

Ibland känns det som om folk tror att alla människor vill gå upp klockan sju, jobba 8.30-17, vara trogna, skötsamma och måttliga. Annars är det något fel en, förmodligen orsakat av en tragisk barndom. Jag anser att kriminella är personer som tagit en alternativ bana, ibland har det kanske inte funnits andra alternativ men ibland kanske Svenssonlivet inte varit tillräckligt lockande.

Oavsett vad som ligger bakom fenomenet överöses mördare, våldtäktsmän och kidnappare med brev från beundrarinnor. Brottslingar som väckt stor medieuppmärksamhet är särskilt populära. Ibland leder dessa brev till äktenskap; Helge Fossmo och Juha Valjakkala är exempel på dömda brottslingar som gift sig med beundrarinnor. Men ibland uppskattas inte beundrarbreven; nedan kan ni läsa Tony Olssons vädjar till Aftonbladen om att inte bli omnämnd i denna typ av sammanhang så att han slipper få brev från fler kvinnor.

 

Källa: Aftonbladet

Dagens låttips: Criminology – Raekwon

Lämna ett svar