LCHF-kritik väcker konspirationsteorier

I DN debatt idag skriver ett antal experter inom området att risken för hjärt-kärlsjukdomar återigen ökar i Sverige. Ett problem man tar upp är att många överger de “traditionella” kostråden för att istället äta mer mättade fetter och kött (klassisk LCHF-style). Vidare skriver man att forskning ger stöd åt att en bra kost innehåller mycket grönsaker och frukt, bönor, fisk, skaldjur och kyckling samt omättade fetter i form av oljor, nötter och mandel (vissa LCHF-inriktningar förespråkar faktiskt också omättade fetter, fisk, skaldjur och kyckling).

Debattartikeln följs av många upprörda kommentarer (okej jag är inte förvånad, jag har tidigare liknat LCHF-anhängare med sektmedlemmar). Ett par exempel:

“Jisses! Jag blir förskräckt! Hur kan dessa “högutbildade” människor skriva ihop något sådant här?! Enda anledningen måste vara att en stor del av deras lön betalas av något stort läkemedelsföretag.”

“Läkemedelsindustrin betalar forskare och läkare. Det är jag helt säker på.”

Inga läkemedelsföretag blir rikare av att folk slutar äta entrecote och bea för att istället äta broccoli och bönor. Vidare skriver folk om hur mycket bättre de mår på LCHF och hur deras egna hälsa har påverkats. Tyvärr duger inte enskilda personers uppfattning som bevis för att denna kosthållning är hälsosam. Åtminstone inte om man vill veta att det handlar om mer än bara placebo. Jag har tidigare skrivit att jag tror att LCHF kan vara en effektiv metod för viktnedgång men att man idag inte vet långtidseffekterna av denna kosthållning. Men frågan är helt klart en het potatis som väcker starka känslor.

3 kommentarer

Jag tyckte ändå att den här kommentaren under DN-artikeln var ganska träffsäker: “Har man testat att äta LCHF vet man att man lätt är nöjd och mätt på under 1500 kalorier om dagen. Blandar man däremot in kolhydrater så slinker det lätt ner 2500 kalorier och man är dessutom mer hungrig och sugen på mer mat. LCHF, för många, är ett sätt att undvika fetma som i sin tur medför mindre rörelse, motion, mer och mer fett, kolhydrater och onyttigheter. Frågan man bör ställa sig är om LCHF är mindre nyttigt än fetma. DET är valet för många.”

Jag förespråkar inte LCHF, men om man är kraftigt överviktig kanske det ändå är sämre? Någon med BMI 30 kanske aldrig kommer att bli normalviktig med medelhavskost eftersom de aldrig lyckas hålla dieten.

Jag håller helt med. Jag tror att LCHF kan hjälpa många att gå ner i vikt och verkar vara lättare att följa än många andra dieter. Dessutom finns det LCHF-inriktningar som förespråkar just mycket grönsaker, fet fisk och magra proteinkällor, vilket är helt enligt forskarnas rekommendationer.

Min poäng är dock att kritik mot LCHF upprör folk in absurdum och argumenten för är ofta ovetenskapliga.

Lämna ett svar