MERS (Middle East respiratory syndrome) – Ett verkligt hot?

Idag rapporterar TT (via SvD) att WHOs chef uppgett att det nya, SARS-liknande viruset är ”ett hot mot hela världen”. Det nya viruset har för övrigt nu fått namnet MERS (Middle East respiratory syndrome). Det verkar dock som om de flesta här i Sverige tar nyheterna med ro. Många är nog less på larmrapporter om nya virus efter all uppståndelse kring svin- och fågelinfluensor.

I vår globala värld ökar risken för pandemier på grund av hur snabbt man kan förflytta sig över världen. Andra anledningar bakom den ökande mängden nya virus kan också vara tätbefolkning, storjordbruk, ökad antibiotikaanvändning m.m. Som tur var har vi idag bättre möjligheter att bekämpa nya virus än vi tidigare haft. Idag samarbetar myndigheter och öppenheten är större vilket möjliggör bättre övervakning globalt av virusutbrott. Jämför detta med 80-talet då presidenter i vissa afrikanska länder länge förnekade att det fanns personer i befolkningen som drabbats av AIDS. Idag kan man kan även snabbt gensekvensera och isolera nya virus vilket gör att man lättare kan framställa vaccin.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur man lyckades stoppa spridningen av SARS för ca 10 år sedan. Vi får hoppas att man lika framgångsrikt lyckas stoppa MERS-viruset.

Lämna ett svar