Vetenskapliga metoder mot förkylningshelvetet

Vabruari är snart här och det här segdragna förkylningshelvetet som jag själv dras med just nu tär verkligen både på kroppen och psyket. Mycket lägligt publicerade Canadian Medical Association Journal igår en vetenskaplig sammanställning (review) av den forskning som undersökt olika typer av preparat och interventionen för att förebygga och lindra förkylningar.

Sammanställningen visar framför allt att zinktillskott och god handhygien verkar vara effektiva för att förebygga förkylningar. Man sammanfattade också att det var tveksamt huruvida probiotika och ginseng hade någon effekt samt att vitamin C, vitamin D och echinacea var verkningslösa.

Denna sammanställning visar också att när man väl blivit sjuk finns det tyvärr inga preparat som påskyndar tillfrisknandet. Däremot kan man göra en del för att dämpa symptomen; ibuprofen och paracetamol kan till exempel lindra smärta och feber och hosta hos barn verkar kunna lindras med en sked honung.

Så fort min näsa slutat rinna ska jag ut och köpa zinktabletter. Om du litar på denna sammanställning kanske vi ses vid en pillerhylla nära dig.

Bli smart - antibiotika hjälper inte mot förkylningsvirus
Bli smart – antibiotika hjälper inte mot förkylningsvirus!

2 kommentarer

Tack, var just på jakt efter studier som visade på vitamin D och förkylning:)

Lite tveksam till att man ska lindra symptomen eftersom det gynnar de där virususlingarna eftersom man rör sig mer bland folk om man känner sig frisk.

Bra poäng Johan, av solidariska själ bör man hålla sig hemma när man är förkyld och suck it up 🙂

Lämna ett svar