Tvillingarna som förbryllar världen!

Tvillingsystrar

Aftonbladet uppmärksammar idag tvillingarna som förbryllar världen. Man frågar sig naturligtvis vad som är så speciellt med dessa tvillingar. Är de rentav siamesiska tvillingar som delar hjärna? Nej, det visar sig att det förbryllande med tvillingsystrarna är att de inte är exakt lika. Den ena tvillingen har ljus hy och rött hår medan den andra tvillingen har mörk hy och mörkt hår. Vidare skriver man att barnmorskan som förlöste tvillingarna var mållös och systrarna nämner själva att har blivit tvingade att visa födelseattesten för att bevisa att de är tvillingar.

Eftersom jag är, åtminstone delvis, tvillingforskare tycker jag att det är lite konstigt att det är en världsnyhet att tvillingar inte alltid ser likadana ut. Man brukar delar in tvillingar i tre olika grupper: enäggstvillingar (som alltid är av samma kön), likkönade tvåäggstvillingar och olikkönade tvåäggstvillingar. Enäggstvillingar är de som är genetiskt identiska medan tvåäggstvillingar inte är mer genetiskt lika än vanliga syskon. Tvillingar som har olika kön är alltid tvåäggstvillingar men för att ta reda på huruvida likkönade tvillingar är enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar gör man antingen ett gentest eller ställer frågan ”var ni lika som bär när ni var små?”. Denna fråga kan tyckas trivial men har en oerhört hög träffsäkerhet. Gissa varför?

FÖR ATT TVÅÄGGSTVILLINGAR INTE ÄR LIKA SOM BÄR!

Enäggstvillingar, likkönade tvåäggstvillingar och olikkönade tvåäggstvillingar är ungefär lika vanligt förekommande. Detta innebär alltså att två tredjedelar, en majoritet av tvillingparen, är tvåäggstvillingar dvs inte är exakt lika varandra. Så varför utmålas tvillingars olikhet som en världsnyhet? Visst kan det delvis bero på att man förväntar sig att tvillingar ska vara väldigt lika, enäggstvillingar är lättare att lägga märke till vilket kanske påverkar vår syn på tvillingar överlag. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka att man förmodligen inte skulle ha uppmärksammat tvillingar med stora olikheter i utseendet om de hade handlat om ljushyade tvillingar som skiljer sig i hårfärg, ögonfärg, kroppslängd, osv. Att just detta tvillingpar blivit en världsnyhet kan kanske beror på en förlegad syn på hudfärg och kanske även rastillhörighet. Det är kanske svårt att acceptera att vi inte är svarta eller vita utan att det finns stor variation när det gäller hudfärg, och att till och med personer som är nära släkt med varandra kan ha olika hudton. Rent genetiskt är det i alla fall inget unikt med tvillingar som inte är exakt lika varandra.

Lämna ett svar