Evidensbaserad raggning

Förra veckan var det som ni kanske minns alla hjärtans dag vilket vissa tidskrifter uppmärksammade med att publicera kärleksrelaterad forskning. I tidskriften Evidence-Based Medicine publicerade man en systematisk litteraturöversikt som på ett evidensbaserat sätt försöker sammanfatta forskning angående nätdejting. Syftet var att ta reda på vilka aktiviteter och beteenden på nätdejtingsajter som ökar möjligheterna att få en dejt IRL (in real life). I studien har man på ett systematiskt sätt gått igenom resultat från totalt 86 studier med denna frågeställning.

Resultaten är väl inte direkt förvånande. Chanserna att få en dejt ökar om man har ett bra profilnamn, snyggt profilbild, om man inte använder invecklat språk och om man blandar in lite humor. Forskarna kunde också se att den mest framgångrika kommunikationen innehöll uttryck av genuint intresse. Att spela svår verkar alltså inte vara något framgångsrecept och man kunde också se att snabb utväxling av meddelanden oftare var associerat till att kommunikationen resulterade i ett verkligt möte. För övrigt verkar neggandet (nedvärdera den man raggar på) som Neil Strauss förespråkar i boken the Game inte heller backas upp av evidens, istället var den kommunikation där man undvek att ge kritik den mest framgångsrika.

Enligt översiktsstudien kan du öka dina chanser att få en dejt på följande vis:

  • Välj ett positivt klingande profilnamn och gärna ett som börjar på en bokstav som kommer tidigt i alfabetet
  • Välj en snygg profilbild där du ler
  • Spela inte svår – visa intresse, svara snabbt och försök få till en dejt så snart som möjligt
  • Negga inte utan var trevlig och ge komplimanger
  • Visa att du har humor. Att skriva ”jag är jätterolig” funkar dock inte utan ge uttryck för humor i din beskrivning av dig själv eller i din kommunikation

Det verkar också som om kvinnor anses vara mer attraktiva om de bär rött medan män ökar sina chanser hos det motsatta könet om de har en profilbild där andra kvinnor ler mot honom. Antar att evolutionspsykologerna nickar gillande mot dessa resultat och förklarar detta med fertilitetssignalering respektive intrasexuell konkurrens.

Eftersom jag förespråkar evidensbaserad raggning anser jag sammanfattningsvis att ni kan skippa att läsa the Game och istället lyda dessa råd. Artikeln är för övrigt open access för den som är intresserad av ytterligare detaljer. Happy hunting!

online-dating-profile-flirting-curve-appeal-ecards-someecards2

3 kommentarer

Träffade sambon på Spraydate år 2006, efter att ha bott på Spraydate knappt en vecka. Tror jag kallade mig själv för “Fullisjutton” för så kändes det verkligen just då. Plockade fram det bästa leendeporträtt jag kunde hitta i klarblå blus. Det visade sig att vi bodde på samma ort, pratade bort en halv dag i telefon och träffades IRL över en kopp kaffe, sen blev det inget mera Spraydejtande för min del 😉 Spraydate var åtminstone då, för drygt nio år sen, en rolig dejtingsajt med stort och väldigt varierande utbud, kanske för att det var och fortfarande tydligen är gratis.

Lämna ett svar