Full och dum

Idag är det Valborg i Uppsala. Eftersom vi bor vid Fyrisån brukar vi kolla på forsränningen och äta sillunch här hemma. Barnen tycker att det är kul att titta på båtarna och stod länge och tittade i fönstret. Några timmar senare var det något annat som fångade deras uppmärksamhet; några killar var nere på bryggorna endast iförda kalsonger och hällde rödvin (?) på varandra, brottades, snubblade runt och slängde ner varandra i det iskalla vattnet.

Deras beteende gjorde min dotter väldigt fundersam, hon sa:

–  Varför gör de sådär mamma?

–  För att de är fulla, de har druckit för mycket alkohol, sa jag

–  Vaddå? sa Klara

–  Man gör dumma saker när man är full

–  Varför?

–  För att man blir dum av alkohol

Min dotter fyller snart fyra och det är inte alltid lätt att beskriva komplicerade företeelser så detta svar fick duga och jag tycker att det ligger mycket i det. Att få bli full anses vara en rättighet i Sverige trots att man har en väldigt restriktiv syn på andra typer av rusmedel. ISCD (Independent Scientific Committee on Drugs) har listat en rad berusningsmedel efter hur pass skadliga de är för människan och alkohol toppar denna lista. Alkohol anses skadligare än både heroin och crack. Särskilt anmärkningsvärt är att brukande av alkohol är förknippat med att andra människor utsätts för skada. Studien där listan ingår publicerades 2010 i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet.

By the way, ordförande för ISCD är ingen mindre än David Nutt (han med svamparna och hästridningen). Psykedeliska svampar är för övrigt den minst farliga substansen i enligt hans lista).

Drug harms in the UK: a multi-criteria decision analysis -ISCD

Dagens låttips: Only When I’m Drunk – Tha Alkaholiks

2 kommentarer

Nr Nutt är en nöt! Bra inlägg men listan på skadlighet är allt annat än bra och rättvisande i min mening. Om jag tolkar den rätt är det bara en lista på hur farlig en drog är inget annat. I förarbetet finns det väl säkert en förklarning hur de kommit fram till detta, jag tänker hur studien utföts, hur många som deltagit, hur stor mängd av drogen som ska intas, osv. Jag är ingen forskare så jag har inte koll på allt. Men, med en viss erfarenhet måste jag säga att jag nog skulle kunna prestera en mer rättvisande lista vad gällande farlighet.
Att våldtäcktsdroger som Rohypnol och dödsdrogen GHB kommer på 9e och 10e plats och knappt är farligt för varesig brukare och annan känns väl inte helt rätt. Drick 8 cl GHB och sen är det bodybag. Farligt i min mening.
Men tankte på att Nr Nutt haft ett finger med i undersökningen är det väl inte konstigt att knapra svamp är näst intill ofarligt. Den erfarenhet jag har haft av svamp är ormar ur tapeten och basejump från balkonger (dock tyvärr utan fallskärm). Det tycker jag också är farligt.
Det enda jag till 100% kan hålla med om är nummer 4e metamfetamin som langarna ofta blandar ut amfetaminet med eftersom det är drygare och billigare att tillverka. Dock vet inte köparen oftast om att amfetaminet är utspett, se spetsat, utan doserar som vanligt. Många som styker med.
Att gämföra droger blir oftas inte bra eftersom inget egentligen är bättre än det andra. Dock är det alltid bra att lyfta fram och påvisa alla drogers farlighet och skador.

Som sagt, den har publicerats i en av värdens främsta medicinska tidskrifter och det är väl ansedda forskare bakom studien. Den har blivit kritiserad bland annat för att den inte tar hänsyn till att droger som rohypnol, GHB och även svamp oftast tas i kombination med alkohol och är du avsevärt “farligare” för individen.

Men jag tycker den är intressant för den belyser att lagliga droger orsakar minst lika mycket skit som olagliga droger. Alkohol är starkt förknippat med brottslighet, våld, olyckor och medför stora kostnader för samhället.

Lämna ett svar