Back on track

Efter en solsemester är jag tillbaka i ett snötäckt Sverige. Under semestern har jag bloggat lite sporadisk men nu kommer jag att köra på som vanligt.

Jag har under de senaste dagarna missat att skriva om några intressanta studier, men de har uppmärksammats i svensk media så de kanske är “old news” vi det här laget. Men jag tycker att de ändå är värda att nämna.

En ny studie i British Journal of Psychiatry ger stöd åt den romantiska hypotesen om att psykisk sjukdom är kopplat till kreativitet då den visar att professionella komiker har en högre grad av psykotiska drag än andra människor. Detta kan alltså betyda att humor och galenskap hänger samman men det kan också betyda att man måste vara lite småtokig om man satsar på att bli professionell komiker.

Jag fastnade även för studien i Neurology som visade att medelålders män som dricker mycket alkohol (mer än 36 gram per dag) får snabbare försämrat minne och kognition. Med andra ord verkar som om alkohol påskyndar hjärnans åldrande. I studien följdes ca 70000 personer under tio år. Studien begränsas dock av att alkoholkonsumtionen baseras på försökspersonernas egen uppskattning (man kan inte lita på folk!). Måttlig konsumtion av alkohol (mindre än 20 gram per dag) verkar dock var helt OK. Även om personerna i studien följdes över tid kan man visserligen inte säkert veta att det handlar om orsakssamband men med tänkte på andra studier som visar att alkohol har en negativ påverkan på hjärnan är det troligtvis alkoholen som ger upphov till sämre mental funktion.

 

Världens roligaste och galnaste Dave Chapelle

Lämna ett svar