Hjärndoping med kaffe

Apropå hjärndoping tänkte jag tipsa om ett preparat som förmodligen redan finns i ett skafferi nära dig. Det är såklart kaffe det handlar om. Man har sedan länge förstått att koffein har en positivt effekt på kognitiva förmågor och en ny, experimentell studie i Nature Neuroscience visar att även långtidsminnet förbättras av koffein.

I studien deltog försökspersoner som fem minuter efter de fått se ett antal bilder fick antingen placebo eller koffein. Ett dygn senare kunde man se att de som fått koffein mindes bättre än de som fått placebo. Eftersom koffeinet gavs efter att bilderna visats tänker man sig att förbättringen inte kan tillskrivas bättre koncentrationsförmåga under själva testet utan att det handlar om just förbättrat långtidsminne.

Även om Valproat och Ritalin verkar ha positiva effekter på vissa mentala förmågor kanske det inte är något som man bör experimentera med. Och även om kaffe inte kommer att ge dig absolut gehör så är det nog ett bättre alternativ för den som vill boosta sin hjärnas kapacitet. Åtminstone för hemmaexperiment.

1 kommentar

Lämna ett svar