Därför är män bröstfixerade

Jag verkar inte kunna lämna sextemat. Någon som vill psykoanalysera mig?

Min bästiskollega Hasse Walum gör för närvarande postdoc på Emory i Atlanta hos professor Larry Young. Jag läste i morse om Youngs nya bok där han bland annat tar upp sina teorier om varför män är bröstfixerade.

Att män gillar bröst är ett universellt fenomen (däremot verkar storlekspreferensen variera över kulturer). Stimulering av bröst leder till frisättning av oxytocin som i dagligt tal brukar kallas för kvinnans kärlekshormon. Vid amning frisätts oxytocin som bidrar till anknytningen mellan mamma och barn. Vid sexuell bröststimulering frisätts också oxytocin och kan bidra till att man får ett starkare band till sin partner. Enligt Young har därför män som gillat att stimulera sin partners bröst varit bättre på att få kvinnor att knyta an och därmed haft en evolutionär fördel. Som med alla fördelaktiga karaktärsdrag blir gener kopplade till dessa egenskaper allt vanligare vilket har gjort att dagens män överlag gillar bröst.

Den världsberömda antropologen Helen Fisher sa i ett föredrag något som fastnade i mitt huvud: att kvinnans hjärna har skapat dagens män. De egenskaper som kvinnor gillar har gett män med dessa egenskaper reproduktiva fördelar. Vad tror ni om det tjejer? Är det vi som har skapat sexismen med andra ord? Hemska tanke!

 

macho-men2

Är det verkligen det här vi vill ha, tjejer? (Bild: FunnyOldPlanet.com)

Dagens låttips: Survival of the Fittest – Mobb Deep

1 kommentar

Lämna ett svar