Orsaker till att inte använda kondom

Idag rapporterar Smittskyddsinstitutet (via SvD) någon som ni som följer min blogg redan vet; att antalet gonorréfall i Sverige ökar kraftigt. Gonorré behandlas med antibiotika och kan annars leda till sterilitet. Som jag tidigare skrivit i ett inlägg kan bakterien lätt bli resistent mot antibiotika. Vid enstaka fall har man påträffat antibiotika som överhuvudtaget inte går att behandla. En ökad spridning av gonorré i Sverige ökar såklart riskerna för att icke-behandlingsbar gonorré också kan drabba oss.

Som tur var kan man skydda sig på ett effektivt sätt mot könssjukdomar: man kan använda kondom. Visste ni redan det? Allihop? Okej, om alla nu vet detta varför ökar incidensen av könssjukdomar?

Forskning har visat att orsakerna till att inte använda kondom bland annat är alkoholintag, minskad känsel, minskad intimitet eller rädsla för att partnern tar illa upp.

Alla vet att man ska använda kondom för att slippa könssjukdomar. Detta fick vi lära oss redan innan sexdebuten av en generad biologilärare. Dessa kunskaper har dock begränsad praktisk betydelse. Min fd doktorandkollega Amy Levál visade till och med i en artikel i PLOS ONE att det inte ens fanns något samband mellan den risk för könssjukdomar som män ansåg sig ha och deras kondomanvändande.

Det kanske inte räcker att man på biologilektionerna i högstadiet pratar om kondomer för att minska risken för könssjukdomar eller oönskade graviditeter. Man kanske även borde diskutera varför man ändå väljer bort kondomen för att undvika att såra någon man är kär i, förlora fysisk eller psykisk intimitet eller för att man ser den som ett hinder på vägen till det bästa som finns.

Bild: Timothy Takemoto / Wikimeia Commons
Bild: Timothy Takemoto / Wikimeia Commons

Dagens låttips: Watch Out Now – The Beatnuts

Uppdaterat 14/6: Vill ni se statistik över gonorréincidensen i Sverige kan ni läsa det i Aftonbladet idag. Min vän Amy som jobbar med STI-prevention påpekar att den ökningen av gonorré som vi ser i Sverige till viss del beror på förändringar i provtagningsrutiner. Det handlar alltså inte enbart om att folk är ute och “slarvar” mer nuförtiden.

 

3 kommentarer

Intressant artikel. Alltid lika lurigt att få folk att använda kondomer. Det skyddar men i många fall upplever folk att de negativa effekterna med kondomer överstiger de positiva. Tror dock att detta dels kan bero på att man inte tar konsekvenser av könssjukdomar och oönskad graviditet på allvar, samt att man möjligen intalat sig själv att kondomer är värre än vad den är. Jag fick höra när jag var yngre att sex med kondom är som att äta godis med pappret på, och så illa är det ju faktiskt inte.

Intressant inlägg och framför allt intressant ämne du tar upp.

Vi som försäljare av kondomer på nätet kan dela med oss lite av vår erfarenhet. Det är en överraskande stor andel kunder som antingen saknar kunskap om kondomens olika egenskaper (storlek, färg, form, textur etc.) eller tycks tro att detta inte är av betydelse. “Kondom som kondom — vad spelar det för roll?”.

Sanningen är den att kondomens olika egenskaper har väldigt stor betydelse för hur bra kondomen passar och hur skönt det känns. Framför allt är passformen viktigast. Många män använder en alltför tight (eller för stor) kondom, vilket får dem att slakna (eller riskera att kondomen glider av).

Istället för att enbart förespråka för kondomanvändning, skulle jag även vilka informer om hur man väljer rätt kondom. Jag är övertygad om att en stor del av problemet ligger i att “hitta rätt”.

Kika ex. på Kondomstorlekar.se för mer information om hur man väljer kondom.

Slutligen vill jag även passa på att säga att jag råkade få upp ögonen för din blogg och den är numera favoritmarkerad i webbläsaren. (:

Om man inte knullar runt till höger och vänster i tid och otid med vem som helst så behöver man INTE använda kondom!
Därför använder jag heller INTE kondom ! 😉

Lämna ett svar