Meat is Murder?

Studier har visat att rött kött har en negativ påverkan på hälsan. Man har trott att detta beror på att kött innehåller mättat fett. Med detta resonemang borde magra varianter av rött kött inte vara dåliga för hälsan. Själv har jag tänkt att magert rött kött är en nyttig och bra proteinkälla för mig som tränar mycket. Men detta måste jag eventuellt ompröva.

En ny studie som publicerat i Nature Medicine och som DN skriver om idag visar att L-karnitin, ett ämne som finns i rött kött, bryts ner i tarmen av särskilda bakterier. Denna nedbrytning sätter igång en kemisk process som leder till åderförfettning och på sikt kan orsaka dödliga hjärtsjukdomar. Personer som regelbundet äter rött kött har dessutom fler av dessa bakterier jämfört med vegetarianer.

Folk som trots detta vill fortsätta att äta sitt röda kött kan eventuellt minska L-karnitinets negativa hälsoeffekter genom att äta probiotisk yoghurt, enligt forskarna bakom studien. Detta eftersom bakteriefloran i tarmen verkar ha en avgörande roll.

Anledningarna till att vissa begränsar sitt intag av rött kött varierar men det kan handla om religiösa, etiska eller hälsomässiga skäl. Det så kallade köttfusket har förmodligen också gjort att fler tänker till en extra gång innan de sätter tänderna i IKEAs köttbullar. Någon information om hur höga halter L-karnitin hästkött innehåller kan jag tyvärr inte hitta….

kött

I eftermiddag ska jag vara med i kanadensisk radio. Håll tummarna!

Dagens låttips: Turn off the Radio – Dead Prez

Lämna ett svar