Forskning om dyra handväskor

Jag älskar när jag har rätt. Nej, jag måste nog omformulera detta. Jag älskar när jag hittar studier som ger stöd åt mina mer “udda” idéer. Detta gör en ny studie som kommer att publicerats i the Journal of Consumer Research i februari 2014, men manuskriptet finns redan online.

Jag har tidigare skrivit om intrasexuell konkurrens bland människor och att jag misstänkt att löjligt dyra handväskor kan vara ett sätt att hålla borta sexuella rivaler. Den nya studien inkluderade 649 kvinnor och resultaten visade att kvinnor är mindre benägna att flörta med en man om hans respektive har en dyr handväska.

Forskarna bakom studien tror att förklaringen till detta är att en kvinna tror att en man är mer dedikerad till sin relation om han ger sin respektive dyra gåvor. Tydligen visade resultaten också att om en kvinna har en väldigt dyr handväska tar de flesta för givet att hon inte har köpt den själv utan fått den i gåva av sin man (eh va?)

Jag vet inte om det är jag som är konstig men om min man gav mig en handväska som han betalat ett femsiffrigt belopp för skulle jag antagligen misstänka att han är otrogen, gay eller i behov av en hjärnröntgen. Inte att han älskar mig mer än någonsin.

celinebag5

I love being right. No, I should rephrase that. I love when I find studies that provide support for my more “odd” ideas. This is exactly what a new study does. The study will be published in the the Journal of Consumer Research in February 2014, but the manuscript can already be found online.

I have previously written about intrasexual competition among humans and how I suspect that ridiculously expensive handbags can be a way to keep away sexual rivals. The new study included 649 women, and the results showed that women are less likely to flirt with a man if his significant other have an expensive handbag.

The researchers behind the study believe that the explanation for this is that a woman believes that a man is more dedicated to his relationship if he gives his or expensive gifts. Apparently, the results showed that if a woman has a very expensive handbag, most people assume that she did not buy it for herself but that she got it as a gift from her husband (what?).

I don’t know if it’s just me, but if my husband gave me a five-figure handbag I would probably suspect that he is cheating, gay or in need of a brain scan . Not that he loves me more than ever.

2 kommentarer

Alltså… Jag personligen drar ju både slutsatser om personen som köper en handväska för femsiffriga belopp och om personer som har relationer med de som köper handväskor för femsiffriga belopp. Jag skulle t.ex. inte vilja ha delad ekonomi med någon som stödde sådana handväskköp.

Så jag funderar lite på det här med orsakssambanden… Många kvinnor kanske helt enkelt utgick ifrån att männen var spån om deras partners hade korkat dyra handväskor?

Haha, det är i ingen dum idé. Jag håller med om att det är svårt att motivera denna typ av konsumtion eller support av den.

I just denna studie visade dock analyserna att kvinnor ansåg att lyxvaror som dyra handväskor var ett tecken på att man hade en mer dedikerad partner och att den negativa associationen medierades av detta.

Totalt ologiskt om du frågar mig.

Lämna ett svar