Stora muskler för att konkurrera ut sexuella rivaler?

Sexuell selektion handlar om egenskaper som ärvs vidare eftersom det motsatta könet finner de attraktiva och de ger därför reproduktiva fördelar. Detta skrev jag om igår och detta kallas mer specifikt för intersexuell selektion (mellan könen). Men vissa egenskaper kan även selekteras eftersom de ökar sannolikheten att man lyckas hålla borta personer av samma kön som potentiellt kan knycka ens partner. Fenomenet kallas intrasexuell selektion eftersom det sker inom könen.

Vad är det då för egenskaper som håller konkurrenter borta? I djurvärlden måste alfahannar slåss för att hålla andra hannar borta. Då kommer egenskaper som stora muskler, huggtänder, horn och aggressivt beteende väl till pass.

Det är inte omöjligt att vissa mänskliga egenskaper är resultat av intrasexuell selektion. Visst tycker många kvinnor att muskler är attraktivt MEN det finns studier som visar att män ofta överskattar hur mycket muskler som kvinnor anser är idealt på en man. Anabola-idealet handlar nog snarare om att imponera/avskräcka personer av samma kön.

Att framhäva sig själv genom skryt funkar förmodligen på liknande sätt; ofta direkt oattraktivt för personer av motsatt kön, men kanske ett effektivt sätt att hålla borta samkönade konkurrenter.

Vi tjejer kanske inte använder våra muskler för att hålla borta rivaler men vi är bra på att snacka skit om varandra vilket också kan vara ett resultat av intrasexuell selektion. Vad mer kan vara symptom på hur vi försöker konkurrera ut personer av samma kön? Märkeskläder, snabba sportbilar och dyra handväskor?

Alla tjejer där ute som äter p-piller kanske kan tycka att det är intressant att veta att ny forskning visar att man är mindre benägen att konkurrera om sin partner om man äter p-piller. Studien som har publicerats i tidskriften Evolution and Human Behavior och är liten men visar alltså att p-piller kan försämra ens chanser att attrahera och behålla en partner.

Vissa som läser detta kanske tycker att en bra partner ska kunna motstå alla närmanden på egen hand och att man inte ska behöva konkurrera med andra. Den ideala partnern finns förmodligen inte (och om hen finns har du nog gott om rivaler) så sluta läsa romantiska romaner och börja spela spelet. Men håll tassarna borta från min man annars drämmer jag till dig med min Gucci-väska och skriver på Facebook att du har feta lår.

Bild: Nils Rinaldi / Flickr
Bild: Nils Rinaldi / Flickr

 

Dagens låttips: Fight Test – The Flaming Lips

3 kommentarer

Nice try, men om du vill skjuta konkurrensen i sank som kvinna bör du skriva att tjejen är tokslampa som knullar allt som kommer i hennes väg.

Inget skrämmer bort blivande pojkvänner som avsaknad av exklusiv sexualitet. Något som tonårsflickor verkar kunna på sina fem fingrar, om vi ska se till deras sätt att konkurera med varandra.

Våra sexualrådgivare verkar helt har missat den här mekanismen. “Va? Vi förstår ingenting. Mer sex är ju bättre”:-)

Never:-)

Sanningar bör sägas direkt och mustigt.

Dessutom fick du ju ett bra tips. Jag förväntade mig ett tack.

Lämna ett svar