Spela hjälte så blir du snäll

Hur påverkas vi människor av att spela TV-spel? Ja, mycket pekar på att detta beror på vilken typ av TV-spel man spelar. TV-spel som går ut på att man rör på sig ökar ens aktivitetsnivå vilket främjar hälsan. Det verkar också finnas TV-spel som kan användas för att förbättra vissa kognitiva beteenden. I en sammanställande studie från 2010 fann man att våldsamma TV-spel ger upphov till aggressivt beteende och minskad empati hos de som spelar. En ny studie som publicerats i Psychological Science visar att effekterna av TV-spel också beror på vilken karaktärsroll man har när man spelar; det vill säga om man är hjälten eller skurken.

I studien fick 194 studenter under fem minuter spela TV-spel. De blev slumpmässigt tilldelade att antingen spela Stålmannen (hjälte), Voldemort från Harry Potter (elak trollkarl/skurk) eller en neutral figur. När försökspersonerna spelat färdigt testades samma studenter med avseende på hur generösa de var. Resultaten visade att de som spelat hjälte var mer generösa än de som spelat skurk.

Detta måste således betyda att samhällsklimatet skulle vara lite mer sympatiskt om fler personer sprang runt i cape och låtsades vara superhjältar. Gör som gänget där nere, jag kommer inte skratta åt er, jag svär.

© Luigi Novi / Wikimedia Commons

© Luigi Novi / Wikimedia Commons

Lämna ett svar