Män är idioter?

Varje år har den vetenskapliga tidskriften BMJ ett julspecialnummer som inkluderar studier av det mer okonventionella slaget. I år publicerade man bland annat en studie som undersökte hur vanligt det är att viktiga karaktärer dör i animerade filmer för barn i jämförelse med dramafilmer för vuxna. Resultaten visade att både dödsfall och mord var betydligt vanligare i de animerade barnfilmerna än i vuxenfilmerna och forskarna bakom studien konstaterade att tecknad film inte är lika oskuldsfulla som man kanske tror.

BMJs julspecial inkluderade också en review över Nintendo-relaterade skador. Denna översiktsartikel visade dock att denna typ av skada är mild och har låg prevalens och sammanfattningsvis anser man att Nintendo är relativt ofarligt.

Min favorit var dock studien som visade att män oftare tar idiotiska risker jämfört med kvinnor. För att uppskatta könsskillnader i idiotiskt riskbeteende undersökte man hur ofta män respektive kvinnor vunnit Darwinpriset (Darwin Award). Resultaten visade tydligt att utmärkelsen oftare tilldelades män.

Darwin award

För er som inte känner till Darwin Award så är detta en årlig utmärkelse uppkallad efter Charles Darwin som tilldelas personer som förbättrat mänsklighetens genpool genom att oavsiktligt ta livet av sig eller steriliserar sig på ett oerhört idiotiskt sätt. Nedan beskrivs vinnaren 2013 (kvinnan på bilden är inte den person som texten handlar om).

Darwin award winner

Lämna ett svar