Sov dig smal?

Det är sedan tidigare känt att individer som sover för lite oftare är överviktiga. En ny studie i PNAS visar att individer som sov 5 timmar om dagen faktiskt hade högre förbränning än individer som fått sova 9 timmar. Däremot åt personerna som hade sömnbrist betydligt mer än de utvilade, framförallt ökades intaget av kolhydratrik mat. Trots den ökade energiförbrukningen ledde sömnbristen till viktuppgång.

Denna studie belyser något som jag tror är viktigt när det gäller övervikt. Visst finns det hormonella störningar och sjukdomar som påverkar förbränningen men på det hela taget är det energiförbrukningen och energiintaget som avgör huruvida man är överviktig eller inte. Det är dock en mängd faktorer som påverkar vårt beteende och som indirekt orsakar viktuppgång eller viktförlust. Detta förklarar också varför viktnedgång är så svårt: att försöka ändra sitt beteende är nog en av de största utmaningarna man kan stå inför.

Fetma är vår nya folksjukdom. En studie på global hälsa som publicerades i Lancet i slutet av förra året visade att det nu är tre gånger så vanlig att folk dör i fetmarelaterade sjukdomar jämfört med undernäring. Under vissa omständigheter verkar det dock som om övervikt kan vara något positivt. Man har sett att personer över 70 år som är överviktiga lever längre än de med normal BMI. En studie som BBC skriver om idag visar också att hjärtsjuka har bättre överlevnadschanser om de är överviktiga eller till och med feta. Detta kan verka paradoxalt men inlagring av fett på kroppen har en gång i tiden varit en viktig överlevnadsmekanism. Syftet med fettinlagring är att ha en energireserv vid perioder av sjukdom eller svält. Det är bara under senare tid då många människor har haft obegränsad tillgång till mat som inlagringen av fett har blivit ett hot mot vår hälsa.

När jag är sjuk eller trött blir jag väldigt sötsugen och då brukar jag ”unna” mig själv lite onyttigare mat och intalar mig att det är vad min kropp behöver. Detta inlägg syftar inte till att uppmuntra liknande beteende men det är inte omöjligt att några extra kilon kan, under vissa omständigheter, vara en fördel.

Referenser:

Impact of insufficient sleep on total daily energy expenditure, food intake, and weight gain, Markwald et al, PNAS. Mars 2013

The Global Burden of Disease study, The Lancet. Dec 2012

Body Mass Index, Change in Body Mass Index, and Survival in Old and Very Old Persons. J Am Geriatr Soc. Mar 2013

Obese heart patients ‘do better’, BBC

 

Chocolate_-_stonesoup

När jag tycker synd om mig själv stoppar jag i mig choklad, det verkar jag inte vara ensam om att göra (fotograf: Jules Clancy).

Dagens låttips: Ms. Fat Booty – Mos Def

 

Lämna ett svar