Förtränga ett tragiskt 4-årskalas?

Har du svårt att minnas saker som inträffade i din tidiga barndom? Detta betyder inte att du har förträngt en tragisk uppväxt. Fenomenet är istället helt normalt och kallas infantil amnesi (vilket inte ska blandas ihop med infantil autism). Visst bildar barn minnen redan i tidig ålder och dessa minnen verkar finnas kvar en längre tid men minnena består inte till vuxen ålder.

Det har funnits många teorier till orsakerna bakom infantil amnesi. Ny forskning visar dock att fenomenet kan bero på det kraftiga bildandet av nya nervceller som sker i små barns hjärnor. Den medicinska termen för denna process är neurogenes och den är som kraftigast strax före och efter barnet föds.

Nya studier på möss som BBC News rapporterar om har visat att amnesi (minnesförlust) står i relation till neurogenes och att minskad neurogenes möjliggör bildandet av långvariga minnen. Hippocampus är en region i hjärnan som är av stor betydelse för bildandet av nya minnen. Eftersom denna region förändras så mycket hos barn blir alltså nya minnen inte lika bestående som de blir hos vuxna individer.

Istället för att bli ompysslad på morsdag ska jag försöka styra upp ett 4-årskalas till dotter Klara idag. Åldersmässigt är hon ett gränsfall för infantil amnesi men går det år pipan får jag trösta mig med att hon kanske ändå inte kommer att minnas så mycket av kalaset när hon blir stor :-).

Klara
Finsaste Klara fyller fyra år imorgon <3

 

Lämna ett svar