Svenskar är bäst – på att få könssjukdomar

Imorgon är det Sveriges nationaldag. Vi svenskar får ju ofta höra att Sverige är bäst i olika avseenden, vilket såklart gör oss stolta. Vi är bara 9,5 miljoner invånare så vi behöver all uppmuntran vi kan få. Nu toppar vi listorna igen men det är nog få svenskar som klappar sig för bröstet – det handlar om något så osexigt som könssjukdomar.

Nya undersökningar som Daily Mail rapporterar om visar nämligen att Sverige är det land i Europa där det är vanligast att man söker vård för misstänkt könssjukdom. Det är särskilt incidensen av klamydia och gonorré som har ökat kraftigt under senare år. Detta behöver dock inte betyda att vi svenskar är “lösare” eller sämre på att skydda oss än andra européer. Det kan istället förklaras av de lagar om anmälningsplikt som vi har i Sverige, vilket innebär att personer med vissa könssjukdomar är skyldiga att kontakta de personer de har haft sex med och som eventuellt blivit smittade.

Tänk på att vissa könssjukdomar som t ex humant papillomvirus (HPV) kan smitta även om man gör saker som inte nödvändigtvis räknas. När jag delade kontor med dåvarande doktorandkollegan Amy som forskade på HPV fick jag lära mig hur man bör använda kondom; alltså det korrekta sättet för att undvika HPV-smitta. Den ska tydligen på på en gång. Inte ens lite gnuggande (hud mot hud) är tillåtet innan dess. Hmm, jag undrar hur många svenskar använder kondom på korrekt sätt? Vad tror ni?

Swedish_flag-2

 

Lämna ett svar