Vetenskapsnyheter vecka 37

En ny studie i Neurology visade att dålig sömn är kopplat till minskad hjärnvolym, närmare bestämt ökad celldöd i hjärnbarken. Det handlar dock om en korrelation så det är oklart om brist på sömn orsakar celldöd eller om det snarare är förändringar i hjärnan som resulterar i sämre sömnkvalité.

I en studie där 41 barn i tre- till fyraårsåldern deltog underökte man hur TV-program med snabba klipp påverkar barns koncentration. Resultaten visade att TV-program med snabba klipp inte hade någon negativ effekt på hur barnen presterade ett efterföljande koncentrationstest.

spunge bob

I onsdags meddelande Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att ADHD-läkemedel får vara kvar i högkostnadsskyddet efter deras omprövning. Priserna på de dyrare metylfenidatpreparaten har sänkts och får därför vara kvar i högkostnadsskyddet med generell subvention. Även andra ADHD-läkemedel kvarstår, men med vissa begränsningar.

En annan studie som uppmärksammats denna vecka visade att feministiska aktivister har maskulin digit ratio och är mer socialt dominanta. Men glöm inte att digiot ratio är ett mått som fått utstå hård kritik.

Zemanta Related Posts Thumbnail

 

 

Lämna ett svar