Beef med miljön

Jag vill uppmärksamma en studie från Chalmers som publicerades för några veckor sedan och som omnämns i SvD Opinion idag. Man har konstaterat att köttkonsumtionen är ett hot mot klimatet och att en av de viktigaste åtgärder man kan göra för att minska utsläppen är att äta mindre nötkött. Läs gärna kommentarerna i SvD; folk blir enormt provocerade av detta budskap.

Miljöfrågor är inget område där jag har någon som helst expertis men jag tycker att studien är värd att nämna, inte minst med tanke på kontroverserna kring den. Som ni vet är jag intresserad av hur maten vi stoppar i oss påverkar vår hälsa men det är såklart viktigt att människor har en hållbar kosthållning ur ett miljöperspektiv.

I Sverige har köttkonsumtionen ökat under lång tid. Många populära dieter förespråkar också ett högt köttintag. Jag tror dock inte att det är dieterna som orsakar det ökade köttintaget. Förmodligen har de blivit så populära eftersom de passar in i vad folk nuförtiden vill ha på tallriken. Folk vill äta kött och därför blir LCHF-dieter mer populära än linssoppadieter även om båda förmodligen resulterar i en viktnedgång.

Personligen tror jag inte att det är hållbart att begränsa sin kost till entrecôte och bearnaisesås; vare sig för hälsan eller för miljön. Men jag är knappast något föredöme. Jag äter alldeles för mycket kött. Dags att skärpa till sig!

Bild: Jean-Luc Bailleul

3 kommentarer

Har läst rapporten, och den verkar innehålla en rad orealistiska antaganden. Bland annat antar man att 2050 lyckas man uppnå fossilfritt samhälle. Att leva helt utan fossila bränslen reducerar koldioxid utsläpp med 90%. Därefter kommer den största minskningen om man därifrån förbjuder allt nötkött. Den riktiga artikelrubriken borde heta “nötkötten är den största miljöboven, bara om man lever i ett fossilfritt samhälle”.

Lämna ett svar