Bantning ökar suget efter skräpmat

Jag har tidigare skrivit om fastans potentiella hälsoeffekter och hur fasta kan leda till viktnedgång. En ny studie i Neuroimage som DN skrev om igår visar dock att fasta kan försvåra viktnedgång genom att öka suget efter energirik mat.

Forskarna bakom studien rekryterade studenter som frivilligt gick på diet. Genom hjärnscanning kunde man se att de som hade haft ett energiunderskott under ett par veckor fick en kraftigare aktivering av belöningscentra i hjärnan jämfört med de som hade ett kaloriöverskott eller ett neutralt kaloriintag när de fick se bilder på smaskig, energirik mat. Man kunde även se att aktiveringens styrka var beroende av hur lång tid som hade gått från den senaste måltiden. Längre fasta gav kraftigare aktivering.

Att gå ner i vikt är svårt, men att gå ner i vikt och sedan bibehålla denna låga vikt är ännu svårare. Denna studie visar att fenomen som jojobantning inte bara handlar om att förbränningen går ner vid bantning vilket kan leda till en viktökning vid avslutad diet. Det är även hjärnan som bidrar till detta fenomen genom att göra energirik mat oemotståndlig. Ur ett evolutionärt perspektiv är det helt logiskt att hjärnan efter en svältperiod (så tolkar nämligen kroppen bantning) vill kompensera detta med ett ökat energiintag. Förmodligen vill kroppen lägga på sig ytterligare fettreserver; för vem vet när nästa svältperiod kommer? Jag misstänker att hjärnan funkar på samma sätt efter sjukdom. De där kilona jag gick ner när jag var sjuk var inga problem att lägga på sig igen.

När det gäller fasta är jag nyfiken på att se om effekterna kvarstår om man regelbundet fastar. När det gäller periodisk fasta hävdar förespråkarna att kroppen ställer in sig efter en period och att suget då försvinner. Att sporadiskt hoppa över måltider här och där kanske skiljer sig från regelbundna fasteperioder.

Vad ska man då göra om man vill gå ner i vikt och hålla kvar sig vid denna vikt? Äta regelbundet, välja mat som mättar utan att innehålla alltför mycket kalorier och motionera? Tillbaka på ruta ett med andra ord. Önskar att jag hade någon roligare att rapportera. Suck….

2004 US national yo-yo competition in Chico, CA – Malene / Wikimedia Commons

Dagens Låttips: Move On Up – Curtis Mayfield

Lämna ett svar