Ebolautbrottet – globalt hot eller inte?

En god vän till mig som är svensk-nigerian och mikrobiolog skriver idag såhär på sin Facebook-sida angående ebola-utbrottet i Nigeria:

”To my Nigerian family and friends: As a microbiologist (I promise I understand disease dynamics better than MDs), please avoid large gatherings, try not to go out if not necessary (come on be lazy and watch a movie or two), TAKE this SERIOUSLY!! Disease transmission is contact dependent for the most part. Bodily fluids INCLUDING sweat are sufficient to transmit EBOLA. If it hits Nigeria properly, you may be the bottom end of an exponential spread.

Why is it so hard to explain? Our MDs do follow follow and have not calculated the probabilities themselves so get serious! That’s how AIDS was said for many years not to exist in Nigeria. Perhaps Nigeria Health Watch should have some mathematicians to examine the data and report according to own projections?”

Ebola är ett virus som orsakar ebolafeber, en blödarfeber med hög dödlighet. För närvarande pågår det största Ebola-utbrottet någonsin i Västafrika och smittspridningen visar inga tecken på att vara under kontroll. Något vaccin eller effektiv behandling finns inte och strategin för att stoppa spridningen är istället att försöka isolera personer som varit i kontakt med smittade personer. Precis som min vän skriver är det därför viktigt att undvika platser där man kommer i kontakt med stora folksamlingar i väntan på att läget förändras. Även om ebolatransmission tros vara kontaktberoende finns det rapporter om att viruset har smittat från gris till primat utan fysisk kontakt (via droppsmitta som endast sprids kortare avstånd). Vi får hoppas att inte människor kommer att kunna smittas på detta sätt.

I Sverige säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SvD att risken för en pandemi är minimal och att spridningen i Västafrika till viss del beror på bristande sjukvård och misstro för myndigheter. Man anser med andra ord att dessa begränsningar inte finns i västvärlden. Men om man till exempel läser WHOs informationsblad om ebolaviruset blir det tydligt att kunskaperna är begränsade samtidigt som inkubationstiden har visat sig vara upp till 21 dagar och därför är det tveksamt om man verkligen kan vara tvärsäker på att detta utbrott inte är ett globalt hot. Med tanke på de begränsade kunskaperna bör man snarare ta utbrottet på stort allvar, även om det inte handlar om en världsomfattande pandemi. Och om spridningen mot förmodan blir global får vi helt enkelt hoppas att Sverige har de resurser och den struktur som krävs för få till fungerande screening, karantän och minimala väntetider till infektionskliniker. Men varför oroa sig? Aldrig har väl någon i Sverige behövt vänta på att få vård?

1 kommentar

kram på dig Emma! Du skriver verkligen en jättebra blogg. En polare till mig länkade den via facebook för ett tag sedan och nu följer jag din blogg varje dag efter jobbet. Kan lixom inte låta bli 🙂 Du uttrycker dig på ett väldigt unikt sätt.

Fortsätt skriva! Kram <3

/Lina

Lämna ett svar