Får man rata gulan?

Det finns två typer av föräldrar: de som går med på att deras barn endast äter äggvitorna och de som tvingar barnen att äta hela ägget. Jag tillhör den tidigare kategorien. Min väninnas föräldrar var den senare sorten. En dag berättade hon för mig att hon varit på konferens och ätit hotellfrukost med hennes idiotkollega som….

— Petade bort äggulorna ur äggen! Varför tar man ägg om man inte äter hela ägget? Vilken ouppfostrad slyngel!

Hon lyckade dock inte få igång mig.

— Han kanske gick på diet, sa jag

— Nä, han sa att han helt enkelt inte gillade gulorna, svarade hon

— Du kanske inte heller är helt väluppfostrad om du frågade varför han bara äter äggvitorna, sa jag…

Även om jag inte bråkar med mina barn så tycker jag principiellt att man äter upp sina äggulor. Jag tycker att man ska undvika att slänga mat, särskilt om man är vuxen. Vill man göra en äggvitomelett så ska man fanimej göra bearniasesås på gulorna….

Nu finns det i alla fall en forskningsstudie som man kan använda som ursäkt om man vill slippa säga att man inte gillar äggulorna (vissa blir nämligen väldigt provocerade av detta).

Minns ni en studie som jag skrev om för några veckor sedan där man visat att kopplingen mellan rött kött och hjärt- kärlsjukdomar? Sambandet medieras av L-karnitin i köttet som via bakterier i tarmen ger åderförfettning. Den nya studien som publicerade idag i New England Journal of Medicine visar att samma sak händer med lecitin, som är rikligt förekommande i äggulor.

L-karnitin och lecitin är subtanser med liknande sammansättning som med hjälp av tarmbakterier kan höja nivåerna TMAO (trimetylamin-N-oxid) i blodet. Höga nivåer av TMAO är kopplade till ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.

Studien som publicerades idag visar att ätande av kokta ägg ledde till förhöjda halter av TMAO men om försökspersonerna först hade ätit antibiotika som slog ut bakterierna i tarmen hade inte äggen denna effekt.

Trots detta kommer jag att fortsätta äta äggulorna, dels för att jag gillar dem men också för att det är mitt ansvar som vuxen.

Dagens låttips: Do Right Woman, Do Right Man – Aretha Franklin

Lämna ett svar