Resistenta könisar

Sextemat fortsätter men nu blir det inte lika roligt längre. Nu handlar det om något så otrevligt som könssjukdomar (könisar som jag brukar kalla dem). I SvD skriver man idag om resistent gonorré som i framtiden kan bli en av de första icke-behandlingsbara bakterieinfektionerna.

Gonorré har under senare år blivit allt mer utbrett, även i Sverige. Icke-behandlingsbar gonorré har än så bara påträffats vid enstaka tillfällen men med tanke på den globala värld vi lever i är det förmodligen bara en tidsfråga till detta blir ett utbrett fenomen.

I SvD intervjuas uppsalaprofessorn Otto Cars som länge förespråkat restriktiv förskrivning av antibiotika och även poängterat de katastrofala följderna vi står inför utan fungerande antibiotika. Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om problematiken med antibiotikaresistens som ni hittar här.

Läkemedelsbolagen har inte satsat på att utveckla ny antibiotika av den enkla anledningen att det finns inga pengar i antibiotika. Helt logiskt för bolag som vill maximera sina vinster. Varför ska läkemedelsbolagen ta fram mediciner där syftet med medicinerna är att de ska föreskrivas så restriktivt som möjligt?

Politiska insatser behövs förmodligen för att lösa problemet, om det inte redan är för sent. Hoppas bara att Otto Cars och hans kollegor lyckas få politikerna att förstå situationens allvar.

SYPHILIS_AND_GONORRHEA_us

Bild: U.S. National Archives and Records Administration

Lämna ett svar