Smal av tarmbakterie?

Jag har tidigare beskrivit hur tarmens bakterieflora påverkar risken för hjärt-kärlsjukdomar i kombination med en kost bestående av rött kött eller äggula. En ny studie i PNAS visar att tarmbakterien Akkermansia muciniphila påverkar fettinlagring och insulinresistens i försök på möss (omnämns idag i Dn). Akkermansia muciniphila utgör ca 3-5 % av tarmens bakterier men man har tidigare sett att nivåerna är lägre hos feta individer.

I den nya studien lät man möss äta fettrik kost, vilket fick dem att lagra in två till tre gånger mer fett än normalt. Vissa av mössen matades också med bakterier. Matning av bakterier gjorde att mössen visserligen la på sig fett, men inlagringen av fett halverades, trots bibehållen kost. Dessa möss hade också lägre nivåer av insulinresistens, som är av betydelse för typ-2 diabetes.

Mer och mer forskning visar att tarmens bakterieflora är av betydelse för hälsan. När det gäller fetma har man tidigare sett att smala människor har en annorlunda bakterieflora jämfört med tjocka och nya studier visar också att gastrisk bypass påverkar tarmens bakterieflora.

Ja, här kanske vi har hittat ett sätt att “fuska” bort några extra kilon. Det verkar dock inte som om man kommer att  kunna sitta och äta glass med tarmbakterie-strössel hela dagarna och ändå kunna hålla sig fit.

Bild: Roboppy / Flickr
Bild: Roboppy / Flickr

Lämna ett svar