Suck…

Vetenskapsåret 2014 har fått en dålig start. DN har idag publicerat en ledare om mental ohälsa där den främsta informationskällan är en av Sveriges främsta scientologpropagandister. Det handlar alltså i vanlig ordning om att psykisk ohälsa inte beror på “riktiga” sjukdomar och att läkemedel mot ADHD och depression är verkningslösa och skadliga.

Scientologkyrkans korståg mot psykiatrin är skrämmande, särskilt när det förmedlas via en väletablerad tidning som DN. Tyvärr är psykiatrin ett tacksamt offer eftersom man idag saknar en hel del kunskaper om hur psykiska sjukdom uppstår, diagnostiseras och behandlas. Men dessa kunskapsluckor betyder inte att psykisk ohälsa är inbillningssjuka, det betyder istället att forskning inom psykiatri är oerhört viktigt.

2 kommentarer

Han är ju kritisk till den fanatiska scientologisekten, och skriver fakta! Sluta skylla på att allt är scientologipropaganda. Ta en diskussion istället. Är som om jag skulle säga “Nej jag lyssnar inte på dom för de är moderater” eller “Nej jag lyssnar inte på hon / han för hon / han e kristen” osv. Det är ju bättre att besvara kritiken med fakta än att börja gnälla om människors tro. Möjligt att en del av informationen är från någon från KMR, men gör det att faktan som läggs fram inte är sann? eller att sanningen de säger i mycket inte är sann? Om man ska diskutera saker så har inte religionstillhörighet eller etnisk bakgrund o liknande med saken o göra. Tycker det är rätt töntigt att komma med samma försvar hela tiden. “det där är scientologpropaganda” är som om jag skulle säga : “Det där är nazitysklandpsykiatrihitlerrasism propaganda” varje gång jag inte höll med psykiatrin eller psykiatriker. Det blir lite väl låg nivå då. Tycker man alltför ofta avfärdar all kritik emot psykiatrin som “scientologipropaganda”

Hej Bertil,

Jag tycker absolut att jag tar diskussionen om problemen inom psykiatrin. Jag har själv framfört kritik om hur svenska skolsystemet verkar främja en överdiagnostisering av ADHD. Men jag tycker inte att religiösa sekter ska bjudas in till denna debatt på samma sätt som jag inte anser att nazister ska få vara med att debattera om huruvida ensamkommande flyktingbarn ska få stanna i Sverige.

Lämna ett svar