Fågelhonor har andra prioriteringar

Ett av mina mest lästa inlägg har titeln Storlekens betydelse och handlar om det manliga könsorganet. I detta inlägg beskriver jag att människans hannar har oproportionerligt stora snoppar i jämförelse med andra djurarter och att detta förmodligen är ett resultat av sexuell selektion. Ni kan läsa mer om hur sexuell selektion funkar här men sammanfattningsvis handlar denna evolutionära mekanism om att egenskaper som ger reproduktiva fördelar selekteras. Jämför detta med naturlig selektion där urvalet handlar om egenskaper som ökar överlevnadsmöjligheter.

Till skillnad från människan har fåglar istället oproportionerligt små snoppar; de flesta har nämligen inget yttre könsorgan alls. Fåglar har dock förstadiet till snoppar som embryo men dessa tillbakabildas innan födseln.  I en ny studie som publicerats i Current Biology har man sett att denna tillbakabildning sätts igång av genen Bmp4.

Den evolutionära förklaringen till att fåglars snoppar tillbakabildas är inte glasklar. En teori är att hannar utan snoppar har selekterats eftersom de inte kan tvinga sig på honorna. När honorna måste samtycka till parning leder detta till att endast de hannar med bästa egenskaperna får para sig vilket har varit bra för artenas överlevnad.

Som jag tidigare skrivit har kvinnans hjärna skapat dagens man genom sexuell selektion. Med andra ord har kvinnor, till skillnad från fågelhonor, ansett att fördelarna med stora snoppar har övervägt nackdelarna. Vilket såklart inte innebär att sexuellt samtycke är oviktigt för kvinnor, bara att vi har en förkärlek för (lagom) stora snoppar.

 

Turturduvor
Turturduvor

Dagens fågelsexlåt: Mind Sex – Dead Prez

3 kommentarer

Haha, de är tydligen värsta våldtäktsfåglarna också. Inte konstigt att 97 % av fågelhonorna hellre har snopplösa hannar.

Lämna ett svar