Storlekens betydelse

Det är mitt öde att skriva om sex och evolution tror jag, annars skulle nyhetsflödet vara annorlunda. Jag måste bara nämna en studie som publicerats i PNAS och som DN skriver om idag.

Ett antal kvinnor fick rangordna digitalt framställda bilder på nakna män som var olika med avseende på kroppstyp, längd och penisstorlek. Studien visade att kvinnorna ansåg att långa och bredaxlade män var mest attraktiva. Det var även tydligt att män med stora snoppar uppfattades som mer attraktiva. Snoppstorleken interagerade med både längd och kroppstyp och var av större relativ betydelse för längre män samt för män med en mer maskulin kroppstyp (d v s bredaxlade män).

Penisstorleken har ingen funktionell betydelse när det gäller reproduktion. Människan har i jämförelse med hanar från andra arter stora snoppar (onödigt stora kan man alltså tycka). Detta har man förklarat med att egenskapen har evolverat genom sexuell selektion. Denna studie ger ytterligare stöd till dessa hypoteser. Med andra ord: kvinnor gillar män med stora snoppar, detta har gett reproduktiva fördelar för män med dessa egenskaper vilket på sikt har gjort att män generellt har stora snoppar.

I ett tidigare inlägg citerade jag Helen Fishers uttalande om att kvinnans hjärna har skapats dagens man. Det är alltså kvinnans ”fel” att män har evolverat till att bli bröstfixerade och välhängda.

Fallo_votivo

4 kommentarer

Det ligger i medias agenda att få män att ha funderingar och ångest över om deras kroppar duger. Varför inte? kvinnor har levt så under lång tid, livet ska vara lika för alla!

Tack för din kommentar. Jag tror att media skriver om detta för att vill ha många läsare som möjligt och de verkar ha prickat rätt denna gång. Forskarna bakom studien har nog gjort försöken för att de vill veta mer om mänskligt beteende. En tidning som DN vinner nog inte mycket på att få män att må dåligt. Om Veckorevyn skriver om studien kanske de har en annan angenda eftersom deras målgrupp är enbart kvinnor..

Allt media gör har en riktning i agendans väg, jämlikhet är viktigt även då det gäller våra kroppars utseenden.

Så att utöka komplexen att gälla båda könen är alltså viktigare än att få bort det helt enligt ditt “rättviseperspektiv”? Något infantil inställning tycker jag. Varför inte jobba mot all form av exploatering och favoriserande av en viss kroppstyp? På individnivå kommer vi alltid dras fysiskt till olika kroppstyper men rent allmänt är det fel att framställa en viss kropp som bättre än andra. Vi dras till så mycket annat än de fysiska egenskaperna så dessa tester utelämnar ju helt personers utstrålning, charm och andlighet. Är mer att likna vid porr för onanisyfte.

Lämna ett svar