DN debatt om kostråd

DN debatt diskuteras just nu betydelsen av alla dessa kostråd och dietmetoder som vi ständigt får höra talas om. Professor emeritus Stephan Rössner menar att lösningen på fetmaproblemet i grund och botten är enkelt: att vi behöver röra på oss mer och minska vårt kostintag. Han poängterar något som jag också skrivit om; att det är svårt att mäta betydelsen av kost eftersom folk överlag är benägna att underapportera sitt kostintag. Rössner sammanfattar att det sista vi behöver är fler böcker inom ämnet och att man istället behöver fokusera på andra sätt att förbättra folkhälsan.

Som svar på detta har KI-professorn Martin Ingvar skrivit ett inlägg och han anser att Rössners resonemang är generande okunnigt och vittnar om en nedsättande människosyn. Ingvar som själv har skrivit en bok som berör ämnet (Hjärnkoll på vikten) gör en viktig poäng i att kunskaper är viktiga och att envägskommunikation inte ändrar människors beteende.

Jag håller med Rössner om att det kanske inte spelar så stor roll om du kör LCHF, 5:2 eller GI-dieten; så länge du minskar ditt kaloriintag så går du förmodligen ner i vikt. Däremot tror jag att dessa dieter kan vara av oerhörd betydelse när det gäller följsamhet och många vittnar om att exempelvis LCHF och periodisk fasta är lättare att följa än ”ät måttligt och motionera regelbundet”. Dessutom tror jag att Ingvars rekommendationer om att ersätta skräpmat med ”riktig mat” främjar hälsan på många plan.

Men att skippa skräpmaten för hälsosammare alternativ är lättare sagt än gjort. En ny amerikansk studie som publicerats i BMJ Open visar att skräpmat är, åtminstone i USA, bättre för plånboker. Harvard-forskare visar i denna studie att en hälsosam diet kostar i snitt 550 USD (ca 3600 SEK) mer än en ohälsosam. Rössner efterfrågar nya, kreativa metoder för att främja folkhälsan. En metod kanske kan vara att subventionera hälsosam mat, hur vi nu ska definiera hälsosam mat.

2 kommentarer

Snabbmatspriserna i USA skiljer sig enormt mycket från här i Sverige. Priserna på kvalitetsråvaror skiljer sig ännu mer. Det går inte att jämföra maten i USA och Sverige ur ett hälsosam-kontra-prisnivå-perspektiv eftersom det är så enorma nivåskillnader.

Jag håller helt med dig, Thomas. Därför var jag noga med att betona att det var en amerikansk studie och att det var i USA en ohälsosam diet var 550 dollar billigare om året än en ohälsosam. Med detta sagt tror jag ändå att lägre priser på “nyttig” mat kan ha positiv effekt på folkhälsan. Det är också värt att nämna att fetma är ett större problem i USA än i Sverige och det är inte omöjligt att detta delvis förklaras av låga priser på skräpmat.

Lämna ett svar