Svårt att göra rätt

Jag uppmärksammade i förra veckan en rapport från Chalmers som beskrev att nötkött var en stor miljöbov (mitt inlägg hittar ni här). Jag uppfattade dock från denna rapport att annat kött om t ex gris och fågel var helt okej ur miljösynpunkt. I dagens SvD får forskargruppen från Chalmers mothugg från en docent på SLU och rubriken är: ’Byta nötkött mot svin och kyckling vore katastrof’. Som jag skrev tidigare är jag inte miljövetare och har inte tillräcklig koll för att kommentera detta. Ego-Emma undrar dock hur tusan hon ska kunna få i sig fullgoda proteiner utan att känna sig som en miljöbov. Det är något löjligt självändamål för mig att få starkare muskler. Lika löjligt som att samla frimärken antar jag.

För övrigt är min bror (som är polis) lite arg på mig eftersom jag skriver mycket om David Nutts forskning på illegala droger. Han tycker att jag istället ska skriva om en studie från Sahlgrenska som visat att det inte alls är snuskigt att suga bort smutsen från bebisar nappar utan att detta förebygger allergier. Så nu var det gjort. Hoppas att du är nöjd, bro!

Foto: Jaqueline Godany
Foto: Jaqueline Godany

4 kommentarer

Det är inte svårt att få fullgoda proteiner ifrån vegetabilier. Om man inte pallar att skippa köttet helt (av smak- och bekvämlighetsskäl då) så kan man åtminstone basera större delen av födan på vegetabilier. Att oroa sig för “proteinbrist” är ett feltänk. Kolla gärna på dokumentären “Forks over knives” för lite historia angående detta. (De vetenskapliga slutsatserna dokumentären gör i övrigt är lite väl tillspetsade på sina håll kan jag tycka)

Enig med dig Elin, att inte välja vegetariska alternativ för att vara rädd för proteinbrist blir fel eftersom det är fullt möjligt att täcka sitt behov av protein på vegankost. Det som kan vara lite klurigt är ju att täcka vitamin -D , B12 och Kalcium men med lakto- ovo-vegetarisk kost är det inga problem. Extremt får i västvärden har proteinbrist, däremot är det vanligt i svältdrabbade länder.

The vegan thing is a bit sad especially as it distracts some of the more empathic members of Western society from the more pressing problems of the world including global hunger and mass deaths caused by infectious disease worldwide. This is the same with donations regarding research which are ridiculously imbalanced and focus on neurological diseases, AIDS and cancer while most just plain never make it to ages where such diseases count.
Great blog Syrran

Lämna ett svar